sâmbătă, decembrie 17, 2016
Despre 2016
marți, noiembrie 29, 2016
sâmbătă, noiembrie 19, 2016
Salut - 191116
A trecut ceva timp de cand m-am oprit sa discutam. 2016 a fost un an dement, socant si fericit. Nu stiu cum altfel as putea sa il descriu. Pe plan personal, viata s-a imbunatatit, iar binecuvantarile de la Tata au facut ca sa timpul sa treaca mai usor. Pe plan international, macro, anul asta s-au intamplat o groaza de mizerii.
Doamne, iti multumim ca ai mila si grija de noi!
Azi e Sabat. Am destul de mult timp sa ma fac introspectie si sa analizez ce s-a intamplat, astfel incat sa hotarasc ce am de facut mai departe.
M-am plimbat destul de mult anul asta si am descoperit locuri noi si oameni minunati. [Sora mea m-a intrebat ce fac si i-am raspuns: "Mazgalesc niste cuvinte."] Mare parte din anul acesta am fost sofer de Uber/minicab (taxi) si am avut experiente placute si urate. Saptamana asta am avut o discutie cu un ateu, care mi-a spus ca a fost alegerea lui sa nu mai creada in Dumnezeu, pentru ca religia catolica in care a crescut, l-a invatat ca oamenii pacatosi vor suferi vesnic si el nu vrea sa accepte sa se inchine unui zeu crud si care gaseste placere in vesnica suferinta a creatiei sale. De asemenea, el a amintit ca tatal i-a parasit familia cand avea 10 ani si, dupa aniversarea lui de 15 ani, mama sa a trecut in nefiinta. I-am spus ca imi pare rau pentru el, ca ii inteleg suferinta din copilarie, pentru ca al meu tata a murit cand inca aveam 11 ani. Dansul a zambit, si-a pus mana pe umar meu si a zis: "Stai linistit, a trecut. Vad ca ne-am descurcat destul de bine si am ajuns doi adulti puternici." Avea dreptate. Am trecut peste suferinta, pentru ca durerea nu este vesnica, ci doar consecinta ei este eterna si irevocabila. Am cautat sa ii explic printr-o ilustratie ca pedepsirea celor rai nu se va produce printr-un iad de foc vesnic, ci Dumnezeu ii va distruge pe aceia care i-au intors spatele intr-o singura ocazie, pentru ca El nu gaseste de cuviinta ca sa chinuie oamenii aceia o eternitate. II va nimici si gata. A zambit si mi-a spus ca Dumnezeul pe care el in cunoaste nu este acela pe care eu il descriu. Ne-am strans mainile si a plecat.
marți, noiembrie 01, 2016
'Our Father' ring
sâmbătă, octombrie 29, 2016
Morning thoughts - Sabbath day 291016
Feelings and emotions make people die young, as if there is no tomorrow and "it has to be done today."
It's a blessing to have the right kind of people in your life. Most times we end up hurting and loosing those that are the most important to us. I've lost so many good ones because I didn't knew how to value them...
A good book makes you lose yourself in its story for hours and question your reality. What you're seeing and feeling is nothing but a version of the world.
Ignorance hurts because of your expectations. Walk away and don't come back. What costs you "soul", it's not for you to have.
Stay where you feel comfortable, but go tripping and explore places that give you thrills. You will come back stronger and better.
More and more people nowadays hate God and don't believe in the almighty person. They think it's stupid to question life. This scenario of "majority thinks that minority is wrong" has been with us since the beginning of time. Sometimes it's true, sometimes it's not. Remember that only few decades ago, believers thought nonbelievers to be wrong and foolish. Now is viceversa. "God" became fiction.
Some say that it's ok to talk to God, but if God talks to you, then you're crazy. My dear, they're stupid and you don't need stupid people in your life.
Don't try to be friends with someone who looks down on you. The life is hard enough already.
Don't make decisions without praying. You will receive guidance from God and He will show you what to do or say. Sometimes He's quiet because He wants to see if you can walk strong in faith. So choose what's best for you and God will be with you all the way!
joi, octombrie 20, 2016
We are all the same
We are all the same: we are born and we die. Everything in between is just made of knowledge, emotions and deeds/acts.
duminică, septembrie 25, 2016
25 septembrie 2016
De aceea, frații mei preaiubiți, fiți fermi, de neclintit, întotdeauna implicați din plin în lucrarea Domnului, pentru că știți că în Domnul strădania voastră nu este zadarnică.
1 Corinteni 15:58 NTR
Sa cunosti
Caută să cunoști o persoană în toate dintre următoarelor ipostaze:
- când e nervoasă și certată cu tine;
- când are un moment de maximă vulnerabilitate și dependență de tine;
- când e înfometată bine;
- când e nedormită și e obosită foc;
- când e în centrul atenției și e foarte fericită;
- când e tristă și ignorată de toată lumea;
- când are opțiuni și tu ești doar una dintre ele;
miercuri, septembrie 21, 2016
18 years
18 years.
18 years passed since you left this world.
I don't remember you much, but I miss you like crazy. Tears rush through my eyes now because I can't remember your face unless I see a picture of you... Father, I miss you.
I'm an adult now. Adults don't cry. Oh yes they do!
I don't blame anyone for your absence. I wish you were here to have a manly conversation about life and everything. And it will remain only a wish...
marți, septembrie 06, 2016
Mai vrei odată?
Cine v-a spus voua că "Dacă te iubește, se întoarce la tine", cu siguranță și-a bătut joc de voi.
Când iubești pe cineva care te lasă pentru ca vrea să se mai maturizeze și să exploreze și alte opțiuni, nu îți vine să primești înapoi o ființă uzată și moral și fizic. Nu stiu de tine, dar mie îmi vine greu să primesc înapoi o fostă care a preferat să își petreacă timpul schimbând relațiile și partenerii sexuali, în loc să fie disponibilă dorinței mele de a încerca să construim o relație stabilă și de lungă durată. Da, ne-am mai putea iubi pentru o zi și o noapte ca la Olimpiadă, să câștigăm aurul și să primim flori, iar masele de oameni să ne aplaude pentru performanța noastră, ziarele să scrie articole de laudă, iar poeții să ne cânte în povești nemuritoare. Dar ce rost mai are?! Indiferent cât aș vrea să mai fiu în mintea și pe gura ei, nu are rost. E deșertăciune.
Ierți tot și mergi mai departe pe drumul tău, fără ea. Nu ai nevoie de complicații din partea unei persoane care nu te respectă și nu se respectă pe sine însăși.
vineri, septembrie 02, 2016
Iesi!
Te rog, lasa-ma sa dorm.
Stai jos si nu-mi mai alerga goala prin minte!
Ah! Simt ca o sa pier daca nu te sarut!
Imi crapa inima in piept ca nu esti aproape.
Al naibi sentimente! Sa le ia dracu' pe toate!
Te rog, lasa-ma sa dorm.
Sanii-ti sunt Rai si pielea fierbinte...
Ma tii drept si inchinat icoanei din tine
Ah! De ce te-ai dat pe un pumn de tarana?...
Da-te jos din mintea mea si lasa-ma sa dorm.
Iesi afara din dormitor!
Sa pieri ca noaptea la rasarit,
Diavol cu suflet de granit!
London, 5:42, 2916
sâmbătă, august 27, 2016
Alaturi/Impotriva ta
duminică, august 21, 2016
sâmbătă, august 06, 2016
Nu stim sa iubim
Cum poti sa iubesti o persoana pe care nu o cunosti?
Stai sau pleci?
joi, august 04, 2016
La termen
Toti murim la termen. Nu murim pana nu spune Tata Domnul ca trebuie sa plecam. Asta e valabila pentru toti, in afara de sinucigasi. Dar nimic nu se intampla fara permisiunea lui Dumnezeu. El permite si celui lipsit de speranta sa treaca la nefiinta. Desi voia Lui nu este ca acea persoana sa moara, ii da totusi voie sa se sinucida. E un gest de bunatate. Durerile sunt permise pentru a intari sufletul. La fel cum greutatile intaresc muschii si ii fac sa creasca, cam la fel se intampla cu suferintele si sufletul.
Disperarea de dinainte de moarte... Sa stii ca urmeaza sa mori si sa nu stii ce urmeaza. Fie ca mori intr-un accident violent sau de boala grea, fie ca mori in somn sau dintr-o greseala, moartea e mereu precedata de o perioada de timp destinata despartirii. Chiar daca nimeni nu realizeaza asta in mod direct, in mod personal si individual suntem cautati de constiinta si sfatuiti sa ne incheiem socotelile si sa plecam in termeni buni.
Oare ce povesti or sa se scrie despre noi?
Oare ne vor canta numele in poeme?
Nu cred. Stii de ce? Pentru ca finalul nu este aici. Fii puternic si stapaneste-te, pentru ca urmeaza vremuri mai bune.
Cand?
In episodul urmator. Ai rabdare si citeste mai departe.
miercuri, august 03, 2016
marți, august 02, 2016
Volum maxim
miercuri, iulie 27, 2016
In mintea mea
Daca ar fi sa stim viitorul, poate ne-am speria de el si ne-am bloca in speranta ca vom putea sa il schimbam. Poate e mai bine sa nu stim ce urmeaza, pentru astfel ne putem folosi puterile primite de Sus pentru a schimba incertitudinea in certitudine. Construim din necunoscut o realitate tangibila si memorabila.
Ne macina ceea ce nu putem controla. Ne da fiori incertitudinea. Petrecem prea mult timp in mintea noastra, traind mai intens viata in planuri ireale si in cuvinte nespuse. Diferenta dintre vis si realitate sta ascunsa in doua lucruri: vointa si infaptuire.
Oare de cate ori ne-am rugat de Tata sa ne dea ceva ce ne-am dorit enorm, ca mai apoi, implinirea dorintei sa ne dezamageasca? Oare cunoasterea ne dezamageste sau faptul ca realitatea nu se ridica la nivelul asteptarilor? Poate ti-ai dorit foarte mult sa fi alaturi de o anumita persoana, sau poate ti-ai dorit sa ajungi sa vizitezi un anumit loc din lumea asta, iar cand ai dat nas-in-nas cu ceea ce ti-ai dorit, nu a fost chiar exact ce ti-ai imaginat ca va fi...
Imi doresc sa vizitez New York-ul si am senzatia ca stiu orasul asta pentru ca l-am vazut in nenumarate poze si filme. Diferenta dintre ceea ce stiu despre el si ceea ce este cu adevarat acolo sta in elementul "emotional" si in cunoasterea de fapt. Nu cunoasterea dezamageste, ci inima.
In mintea mea, esti diferita fata de cum esti tu in realitate. Am o imagine despre tine bazata pe experienta personala (cunoasterea) si pe raportul dintre noi doi (emotional). Cand cunoasterea si emotionalul se sincronizeaza, se creeaza o legatura de lunga durata. Poate chiar vesnica.
In mintea mea, tu esti adevarata. Dar adevarul meu poate fi neadevar in lumea ta. Devii adevar in lumea mea atunci cand imi implinesti asteptarile. Dar realitatea mea poate sa fie basm in lumea ta.
In mintea mea, constientizez si interpretez lumea ta. Cam la fel faci si tu, in dreptul tau. Daca am face abstractie de toti spectatorii si de toate camerele de filmat, poate am fi mai curajosi, chiar daca nu am stii in ce directie sa o luam. Incercam marea cu degetul. Dar macar incercam. Incercam sa fim noi si incercam sa ne sincronizam realitatile. Realitatea mea si realitatea ta sunt doar opinii, puncte diferite de perspectiva. Un intelept spunea ca nu putem fi obiectivi, datorita subiectivismului nostru. Particularismul vine din inima si din gandire. In mintea mea e si inima mea. Intimitatea nu este obiectiva, ci mereu subiectiva.
Amintirile inimii nu se afla in vasele de sange, ci stau indexate in adancurile mintii. In infinitatea gandirii noastre, suntem limitati doar de catre conexiunile pe care creierul nostru le poate face (analiza, sinteza si procesare) si de posibilitatea uitarii (volumul de stocare). Universul infinit e doar limitat de mintea mea. Iar in mintea mea esti tu. Sa insemne oare cumva ca TU esti universul meu infinit, sau ca TU imi limitezi infinitul?
Limita infinitului e subiectiva.
marți, iulie 19, 2016
Intrebare
daca da, de ce?
daca nu, de ce?
miercuri, iulie 13, 2016
ganduri nocturne despre barbati si femei
astazi e diferit.
pur si simplu am inceput sa scriu.
probabil unele persoane se vor fi oprit de mult din a citit postarea asta.
este ora 1:13, marti noaptea. sunt in camera mea din londra si ma intreb cine esti si de ce esti aici? zi-mi, de ce esti aici? ce vrei sa afli de la mine si/sau despre mine?
daca mi-ai fi spus acum 10 ani ca o sa fiu in anglia, as fi ras de tine. daca mi-ai fi spus acum 20 de ani ca voi locui in capitala marii britanii, as fi zis ca iti bati joc de mine. ma intreb insa ce as fi facut diferit, daca as fi stiut ca voi ajunge aici?
am plecat din romania pentru ca am simtit ca "nu mai merge". am incercat diferite afaceri, am lucrat in diferite domenii, dar nimic nu mi-a adus fericirea si nici implinirea materiala si/sau profesionala. cred ca mi-am facut partea, cred ca am incercat de nenumarate ori sa am o relatie fericita cu tara mea, insa nu s-a putut. da, imi imaginez treaba asta ca pe o relatie amoroasa. imi vine mai usor sa iti explic astfel ceea ce simt si gandesc referitor la romania. bineinteles ca imi este dor de tara, dar ma simt inselat de catre sistemul politic si economic din "patria mama". parintii nostri ne tot amintesc ca pe vremea lor nu existau internetul si telefoanele mobile, insa ei au reusit sa aiba relatii serioase si de lunga durata cu partenerii si prietenii lor, dar au mai si avut ocazia sa intemeieze o familie si sa creasca niste copii. fiecare generatie are conflictele ei, tragediile ei. astazi mai mult ca oricand, ne intalnim cu ispite la tot pasul si numarul ocaziilor sa te inseli, a crescut exponential. o vorba spune ca diavolul vine deghizat in tot ceea ce ti-ai dorit mai mult pe lumea asta. tot!
sa te casatoresti nu este greu, pentru ca mereu vei gasi o persoana disponibila sa fie cu tine, atata timp cat tu esti stapan pe sine. nimeni nu va veni la tine din senin sa te ceara in casatorie. inceteaza sa mai crezi asta! sunt satul de ideile care spun ca barbatul trebuie sa aiba casa, masina si bani ca sa se poata casatorii. ideile astea le consider prostii pentru ca nu fac altceva decat sa creeze in mintea femeii ca ea este "premiul suprem". da fetelor, va plangeti ca societatea zilei de azi e misogina, va obiectifica/materializeaza si nu va lasa sa va dezvoltati la potentialul maxim. asa a fost dintotdeauna. nu ma crezi? reciteste te rog basmele cu care adormeai in copilarie. dar totul a inceput din dragoste; nu pentru ca femeia nu ar fi putut sau nu ar fi stiut cum se ucide un animal sau cum se construieste o casa, ci pentru ca barbatul, din dragoste pentru ea, a rugat-o sa il lase pe el sa suporte greul muncii. ce mult tanjim dupa un co-echipier! ce mult ne dorim sa ne sincronizam bataile inimii cu ale voastre! cat de tare ne dorim sa fiti alaturi de noi, la bine si la greu! apoi lucrurile au degenerat in haosul de astazi.
sa te casatoresti cu persoana potrivita... aici e greul. am mai spus-o si o sa o repet la nesfarsit: e mare har sa ai omul potrivit langa tine! casatoria e o institutie, pentru ca are menirea sa administreze pana la finalul zilelor vietile sotilor. toate resursele cuplului sunt folosite pentru binele comun si pentru desvoltarea individuala a parternerilor. ca esti casatorit, nu inseamna ca te depersonalizezi. mor cand vad profiluri pe facebook la comun: ea si el escu!
recunosc, imi e teama ca as putea sa ma casatoresc cu persoana nepotrivita. imi vine greu sa imi imaginez cum as mai putea fi la fel de atractiv sexual si viceversa, dupa 5, 10 sau 15 ani de casatorie. evident, nu doar sexul ne va tine impreuna, dar ajuta. ajuta la suflet. sau cum o sa ma port cand ne vom certa groaznic de tare. nu o sa ma pot desparti de ea doar asa, pentru ca nu mai am eu chef de relatie. sau cum ne va fi viata noastra de cuplu la batranete. nu pot decat sa ma rog pentru intelepciune si calauzire divina.
inteleg intr-o oarecare masura si de ce partenerii sunt infideli. inteleg beneficiile sexului "fara responsabilitati". dar nu mi se pare moral sa ti-o tragi cu 'enspe alte persoane si apoi sa te intorci acasa ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. viata ta nu e roz! nu te mai minti. te rog.
inteleg si nebunia swingerilor. inteleg dorinta de a avea mai multi parteneri. inteleg ca pentru ei statutul de "casatorit" joaca un important rol in satisfacerea sexuala, insa unde e mandria ta de barbat cand vezi ca nevasta ta o primeste din toate pozitiile de la un necunoscut si apoi, cere mai mai mult?!? cum naiba va duceti inapoi acasa si va continuati viata de "cuplu" ca si cand noaptea anterioara nici n-ar fi existat?!?
e ora 2:01. poate ar fi cazul sa ma pun la somn.
oare sunt eu singurul ciudat din societatea contemporana care vede lucrurile astea ca fiind gresite?
nu ii inteleg nici pe cei care merg la curve. tata spunea: un barbat adevarat nu ar trebui sa dea niciodata bani pentru sex.
as vrea sa imbunatatim lumea asta, dar sunt constient ca nu prea avem cum, doar prin puterile noastre, pentru ca demonii nu dorm. doar Dumnezeu este mai mare. ce bine ca El este autoritatea suprema! tine minte ca si satana face minuni. ai grija cui si ce te rogi, ca s-ar putea sa te asculte si sa primesti. noapte buna!
luni, iulie 04, 2016
Munte si Mare
E ceva sfant la intalnirea dintre munte si mare.
Un sentiment de împlinire si de pace umple sufletul ce vine si se deschide inaintea muntilor si lasa valurile sa spuna adevarul.
Si Dumnezeu asculta inima celui ce il cauta.
miercuri, iunie 15, 2016
traim degeaba
ti-am zarit ruina
m-am apropiat si am vazut ca devenise una cu pamantul.
cand am dat sa plec de langa ea, m-am impiedicat de micul semn de lemn ce iti purta numele scris.
am plans si apoi am zambit.
ieri, cand denisa a simtit nevoia sa imi dea "marea veste" ca ai divortat, sa spun drept... nu am fost uimit.
ma asteptam la acest rezultat, pentru ca povestea ta de dragoste cu profesorul de matematica, nici nu ar fi trebuit sa existe.
ar fi trebuit ca noi sa fim impreuna, sa existam pana astazi si mai departe, fericiti si luptand pentru dragostea noastra.
sau cel putin asa era in prezentul pe care mintea mea il traia in acea clipa de barfa.
atentia mi-a fost furata apoi de chipul frumos si zambitor de bruneta pre-moldoveanca, cu ochi mari si negri, cu buze crude si dinti ca zapada, ce am cunoscut-o in trenul spre brasov.
parca te aveam inainte ochilor.
te credeai ardeleanca, dar vorbeai ca o moldoveanca.
desi parintii tai sunt din satu mare, ai crescut printre damigenele din focsani.
nu te mai descriu, pentru ca nu vreau sa imi mai amintesc in detaliu de tine.
vorbele denisei curgeau denisei si eu zambeam.
ea s-a oprit si m-a intrebat:
- stiu ca e o veste extraordinara pentru tine.
- da, cat de cat.
- si ce ai de gand sa faci mai departe?
- ce am de gand sa fac mai departe?
- dar, o mai iubesti, nu-i asa?
- dragostea adevarata nu moare asa usor.
- stiam eu!
- ma bucur.
- hai zi, te duci dupa ea?
- nu.
- cum nu?!
- pai nu.
- n-ai zis mai ca o iubesti?!
- am zis.
- si de ce nu vrei sa faci nimic?
- am sa fac.
- ce?
- am sa ies sa imi iau o lopata si am sa merg sa-i ingrop... amintirea.
joi, iunie 09, 2016
The silence is ours
joi, iunie 02, 2016
De doua ori
- Mihai, nu are rost sa ma mai suni pentru ca te-am dat afara si oricum am dat faliment.
- Poftim?! Dar ce am facut?
- Tu n-ai facut nimic deosebit, doar ca nu trebuia sa te iei in gura cu Marian in parcarea de la BMW. M-a sunat HR-ul lor si mi-a povestit cum v-ati tiganit pe acolo.
- Ionel, stii macar ce s-a intamplat? Stii comportamentul lui Marian din perioada in care ai fost plecat in concediu?
- Stiu ca nu a fost cea mai buna decizie sa ii las afacerea pe mana doua saptamani, ca dovada ca am si dat faliment... Dar tu nu trebuia sa imi faci compania de ras! mi-a spus rastit.
- Scuza-ma, dar Marian, din senin, in parcare, dupa sedinta cu cei de la BMW, a inceput sa injure si sa tipe, plangandu-se ca el tine compania in spinare si ca noi toti ceilalti suntem niste retardati inutili. Apoi a inceput sa ma injure, sa imi spuna ca sunt un orfan imputit si ca ar trebui sa ma intorc in Bucuresti, ca oricum fac umbra pamantului degeaba.
- Mihai, nu are rost sa imi povestesti. Pe Marian il stiu de 7 ani si am incredere in el si in cuvintele sale.
- Dar omul asta din senin s-a purtat asa! Si cand i-am spus doar 5 cuvinte - "Omule, taci naibii din gura!" - a luat foc si mai rau!
- Ok, Ok! Nu ma intereseaza. Comportamentul tau trebuia sa fie altul si nu trebuia sa te certi cu el de fata cu clientii mei.
- Dar Ionel...
- Niciun "dar". M-am hotarat.
- Bine! si i-am inchis telefonul. Am iesit din gara inmarmurit si greu apasat de situatie. Am luat tramvaiul si m-am dus acasa in Zorilor. Dupa ce mi-am salutat vecinii si am povestit cate una-alta, am plecat la mine in camera si m-am inchis acolo vreo 2 zile. Eram un pachet de nervi, un foc continuu de ura si de scarba. Nu imi venea sa cred ca mi-am pierdut locul de munca din cauza unui jegos! Si ma mai durea si operatia... Ce viata sumbra!
Am cunoscut-o in urma cu 14 ani si am avut o relatie de aproape un an, din care mai bine de jumatate a fost la distanta. Ea studia stomatologia la Craiova, iar eu terminam liceul in Bucuresti. La fiecare doua saptamani ne intalneam si singurele momente in care stateam despartiti erau acelea in care trebuia sa mergem la toaleta. Ea locuia intr-o mansarda a unei case de pe Ana Ipatescu, la nici 5 minute de facultate. Parintii ei erau plecati in Spania de mai bine de 6 ani, iar printre rudele ei ramase in tara se numarau doi verisori cu care impartea vila respectiva. Dupa o vreme, incepusem sa ma enervez rau din cauza figurilor si fitelor ei de mare stomatoloaga-de-bani-gata; asa ca ne-am despartit. Dupa incheierea anului universitar 2002-2003, Andreea s-a mutat cu tot cu facultate la Madrid, la parintii ei.
Momentul in care a sunat sa isi anunte intentiile, nu putea sa fie mai bun pentru mine! Eram nervos, frustrat, deprimat, eram singur intr-un oras departe de casa si trecuseră mai bine de 10 luni de la ultima mea relatie. Cum as fi putut sa refuz o asemenea oferta?!
- As spune: "VINO!"
- Ce bine! Stai putin in telefon sa dau click si sa fac plata biletului.
- Ooooook...
- Gata! Vineri seara la 22:40 aterizez in Cluj.
- Maine?!
- Da. E vreo problema?
- Chiar deloc.
- Vai! Proasta de mine n-a intrebat daca prietena ta e de acord sa ne vedem...
- Sigur e ok cu asta, pentru ca nici nu exista.
- Pacat... Ar fi mers ceva in trei... spuse ea in soapta.
- Poftim?! Poti te rog sa repeti?
- Pacat, am zis. As fi vrut sa o cunosc.
- Hai lasa vrajeala. Cat stai?
- Pana duminica la 8 seara.
- Prea mult.
- Nu e ok?
- Ba da, prostuto.
- Auzi, dar pot sa stau la tine?
"Evident!" asa mi-au urlat gandurile...
- Da, e ok. Vorbesc cu colegii de casa si vedem cum facem sa nu dormi in aeroport.
- Ah, dar nu stai singur?
- Ai uitat ca sunt sarac?
- Ah, nu.. Scuze! Adica, nu vorba ca esti sarac sau ca n-ai bani. In fine. Poate ar fi mai bine sa nu mai vin...
- Andreea, esti bine?
- Foarte bine, de ce intrebi?
- Verificam doar. Lasa prostiile si fa-ti bagajul. Ne vedem maine.
- Dar vii sa ma iei, ca altfel dorm in aeroport pana duminica. Nu ca ar fi prima data...
- Fii pe pace, ca iti aduc o patura.
- Vezi ca n-am spus nimanui altcuiva de asta. Daca afla mama ca nu m-am dus la Craiova, cum i-am spus, ma croseteaza!
Ne-am mai spus cateva prostii si apoi am inchis apelul. In momentul ala ma simteam ca si cand as fi dat drumul la maxim unui robinet prin care curgeau sentimente si amintiri ce pareau de mult uitate.
E ciudat cum in viata reala nu se intampla aproape niciodata ca cei doi sa traiasca impreuna "fericiti pana la adanci batraneti". Dar basmele sunt facute sa ne dea speranta.
Aveam 18 ani cand ne-am cunoscut la Muzeul National de Arta Contmporana, la un simpozion. Eram venit cu prietena mea, Silvia si spre final, ma plictisisem atat de groaznic, incat am fost nevoit sa ies din sala, pentru ca nu incetam sa casc. Ca sa mai treaca timpul, am inceput sa analizez tablourile si sculpturile de pe hol. Cand am dat sa ating o statuie, m-am trezit cu o mana violenta si rece pe ceafa, urmata de o soapta aspra in urechea stanga:
- Daca o atingi, te castrez!
M-am oprit si m-am intors incet, ca si cand as fi vrut sa nu zboare fluturii. Andreea avea parul saten, ochii caprui si tenul curat. Era destul de inalta, cu aproape jumatate de cap mai scunda decat mine. Mi-am ridicat ambele maini, in semn de predare si m-am indepartat de opera de arta.
- Dar ce, nu am voie sa te ating? i-am raspuns smechereste.
- Nu. Poti sa atingi doar podeaua. Vrei sa o vezi mai in detaliu?
- Nu multumesc. Imi place din picioare.
- Dupa o varsta apare artrita si durerea de genunchii si o sa vrei sa stai mai mult intins pe spate.
- Stai putin. Vorbim in continuare despre arta?
- Evident.
Vedeam cum lumea incepuse sa iasa din sala, asa ca trebuia sa ma misc repede:
- Sunt un mare iubitor de arta.
- Si eu. De asta sunt si aici.
- A cui esti?
- Adica?
- Cine e acestei capodopere? i-am spus in timp ce o descriam prin gesturi.
- Ha. Ce n-ai da sa stii...
- Imi dai si mie id-ul tau de mess? Da dragul meu cititor, "mess". Pe vremea aia se comunica mult prin Yahoo! Messenger.
Am facut schimb de id-uri, ne-am zambit si ne-am luat la revedere. In seara aia m-am despartit de Silvia.
In ziua urmatoare, Andreea m-a adaugat in lista ei si, din acel moment, am inceput sa pierdem noptile in discutii interminabile despre... nimic. Doar stii si tu cum e la inceput.
Era cu 19 luni mai mare decat mine, dar aceste 19 luni ii dadeau impresia ca poate sa hotarasca in locul meu si obisnuia sa ma puna in fata faptului implinit. Cu toate astea, Andreea era genul de fata care punea suflet in relatie, desi n-ar fi recunoscut vreodata! Facea un joc de "du-te-vino" in care se pierdea si ea de multe ori. Desi ne-am despartit, mi-as fi dorit ca relatia asta sa dainuiasca la nesfarsit, pana la adanci batraneti. Exact ca in basme.
Acum, dupa ce mi-a spus ca aveam sa o revad, am inceput sa ranjesc ca un copil in fata unei cofetarii, pentru ca aveam sa ma bucur de cea mai buna prajitura. Despresia nu mai conta, celelalte probleme erau ca si inexistente, pentru ca aveam sa ma intalnesc cu ea. Andreei ii facusem o statuie in Piata Centrala a sufletului meu. Era speciala si unica, iar familia mea stia asta. Mama nu mai putea de dragul ei cand o striga "Mama lu' Miki!"...
Mi-am organizat programul foarte incarcat astfel incat sa ajung vineri seara la aeroport cu cel putin 30 de minute mai devreme. Mai, fix in ziua aia si la ora aia de 7 seara, Volvo-ul meu s-a gandit ca nu mai are chef sa porneasca. Am chemat un vecin mecanic, nici el nu i-a dat de cap, asa ca am luat un taxi pana la aeroport. Eram in intarziere.
- Mihai, eu am ajuns. Tu unde esti?
- Ajung si eu imediat. E trafic mare si sunt in taxi.
- Ah, ok.
- Asteapta-ma te rog langa cafenea. Ajung in 15-20 minute. Oricum tu trebuie sa treci de securitate si sa iti iei si bagajul.
- Am bagaj doar de avion. Bine, hai te astept acolo.
Domnul meu sofer taximetrist s-a grabit cat a putut de mult, insa tot am intarziat jumatate de ora. I-am multumit, i-am lasat o suma fixa cu bacsis inclus, apoi am dat buzna in aeroport. Cand ma invarteam prin fata cafenelei, am simtit o mana violenta si rece pe ceafa.
duminică, mai 22, 2016
Despre bunicul meu, Ioannis (4-5)
- Symeon, care sunt obiceiurile la romani, cand vine vorba de o femeie vaduva?
- Mai, din ce am vazut, conteaza mult motivul pentru care a ramas vaduva.
- Sa spunem... vaduva unui soldat.
- Ce prostii ai mai facut?
- N-am facut nimic. Discutam ipotetic, deocamdata.
- Vaduvele de razboi sunt respectate si iubite de comunitate. Cati ani are?
- 24.
- Aha, deci e batrana.
- Cum sa fie batrana?!
- In ochii lor, este. N-ai vazut ca miresele pe aici au 16-19 ani? Mioara, nevasta lui Lukas, nu avea 17 ani cand s-au luat? Ana, nevasta-mea, nu avea 18 ani cand am luat-o?
- Da mai, dar pentru noi nu e asa.
- Acum nu mai suntem greci, suntem romani. Vrem, nu vrem, asta suntem. Aici locuim, aici murim. Mama lui de razboi! Sunt o umbra neputioncioasa... Crezi ca de bine am plecat si eu de acasa?!
- Stiu Symeon, mi-ai povestit...
- Crezi ca am vrut sa plec de acasa, dupa ce turcii ne-au invadat ograda si au omorat tot ce respira?! Tonul vocii ii crescuse si incepuse sa tremure...
- Hai, linistete-te dragul meu. N-am vrut sa te supar.
- Nu pe tine, ci pe situatie sunt suparat. Am niste regrete...
- Te cred. Nu stiu ce m-as fi facut fara tine, mosule, ii spuse Ioannis, in timp ce se indrepta spre el sa-l stranga in brate.
- Multumesc, fiule. Stai jos si povesteste-mi despre ea.
Dupa ce ii oferi toate amanuntele, batranul ii spuse:
- Ar cam fi timpul sa te insori si tu.
- Adica...
- Adica ai binecuvantarea mea sa o curtezi pe Elisabeta. Parca asa ai zis ca o cheama.
- Nu crezi ca e gresit? Adica, e bine sa ma bag asa?...
- De ce nu?! Cate lucruri sunt certe in viata noastra? Unul singur: moartea. Pentru toate celelalte, incerci si tu, cu respect si rabdare, sperand ca Dumnezeu sa iti dea izbanda. Daca vrea si ea, atunci da-i inainte!
- Chiar daca are copil? Chiar daca e vaduva?
- Copilasul ala e binecuvantare pentru tine. Uite, daca "Doamne-fereste!" nu poti sa ai copii, macar ai crescut un suflet si i-ai fost parinte.
- Adevarat mosule. Cam ce-ai facut tu pentru mine.
- Lukas avea nevoie de un frate si tu aveai nevoie de o familie.
- Oh, mosule! Multumesc Cerului pentru tine, spuse Ioannis pe un ton emotionat si recunoscator.
- Lasa vrajeala si zi-mi cand pleci.
- Unde sa plec?
- La Alexandria, cum unde?!
- Tu zici sa plec?
- Doar nu ai de gand sa astepti sa se intoarca cu un al doilea copil! ii spuse Symeon ironic. Iti iei niste haine, niste bani, iti iei calul si te duci dupa ea. Sigur o prinzi din urma pe Valea Prahovei. Stai si tu o vreme pe acolo, vedeti cum va intelegeti si voi... Ah, si vezi ca trebuie sa te feresti de rusi!
- Da, sa traiti!
- Inca ceva: astia din sud sunt nebuni dupa munca fizica si mari iubitor de pamant. Noi lucram cu creierul, ei cu muschiul. Cand ajungi acolo, ca sa ai o sansa, trebuie sa te faci placut parintilor ei si sa te intelegi bine cu fetita. Tragi de tine si lucrezi cot la cot cu ei, ca altfel o sa spuna ca esti lenes. Eu stiu ca nu esti lenes, dar ei nu au de unde sa stie.
- Lasa mosule, ca le dau niste aur si sa vezi cat de repede ma lasa sa ma insor cu fata lor!
- Mai, daca ei sunt oameni saraci si prosti, se vor uita doar la bani tai. Daca sunt oameni buni, poti sa le cumperi ce vrei tu, ca sufletul tot nu il castigi!
- Adevarat mosule, adevarat!
Micutul Symeon privea tot ce se intampla printre gaurile cutiei de lemn. Criminalii au omorat si toate animalele din curte, au pradat casa si au plecat cu cate oi moarte au putut. Era prea speriat ca sa mai planga sau sa se miste. Chiar si acum, la mai bine de 40 de ani de atunci, Symeon continua sa aiba cosmaruri si nopti nedormite din cauza acelei zile. La putina timp, vecinii lui au venit sa vada cele intamplate, dar micutul grec nu iesise din cutia de lemn. De abia la ceas de seara, unul dintre curiosi ce a avut nevoie la wc, l-a descoperit pe supravietuitorul tragediei.
Cam la un an dupa nunta s-au intors in Grecia. Dupa o vreme, lui Symeo i s-a nascut un fiu, Lukas. Pentru a nu pierde legatura cu Romania, Symeon s-a apucat sa exporte masline, uleiuri fine si vinuri de calitate catre burghezimea din Ardeal. Inainte sa inceapa razboiul, petreceau cate jumatate de an in fiecare tara, apoi, datorita crizei europene, au decis sa ramana in Transilvania. Detineau o mica avere si cateva proprietati in Sibiu, Boholt si Sinaia.
sâmbătă, mai 21, 2016
Ioannis, the grandfather on my father's side
vineri, mai 20, 2016
Despre bunicul meu, Ioannis (1-3)
Bunicul era un negustor cinstit, cunoscut in depresiunea Brasovului pentru vinul sau de calitate. Intr-o dimineata de primavara lui 1947, cam pe cand incep pasarile sa cante si copacii sa infloreasca, Ioannis era la piata cu licorile sale. In timp ce doi soldati ii verificau actele, bunicul a vazut trecand prin spatele lor un chip feminin cunoscut de ingeri. Realizand ca nu are foarte mult timp la dispozitie, a oferit repede soldatilor de baut si i-a rugat sa stea langa marfa pana merge sa isi faca nevoile. Stia ca nimeni nu ar fi indraznit sa fure o marfa pazita de doi soldati. A plecat cu pasi grabiti in directia pe care fata o luase.
- Stai asa, ca te cunosc! I-a strigat Ioannis, in timp ce o atingea pe umarul stang. Tanara satena s-a intors speriata si aproape ca l-ar fi lovit peste ochi cu un pumn, daca acesta nu ar fi apucat-o de mana la timp.
- Esti fata de la rau. Ma mai cunosti?
- Da, scuza-ma! i-a raspuns rastit fata. Esti mutul de la rau.
- Nu sunt chiar asa de mut...
- Ba esti, ca nu vorbesti corect.
- Asta pentru ca nu-s de pe aici. Dar te asigur ca aud si vorbesc corect in limba mea.
- De unde esti?
- De langa Fagaras.
- Ah, deci esti ardelean.
- De vreo 5 ani, da. Tu ce faci pe aici?
- Uite la piata, cu marfa.
- Si eu. Tu ce vinzi?
- Miere. Tu?
- Vin.
- Aha.
- Adica?
- Adica... bravo!
- Aha, i-a raspuns bunicul usor amuzat de situatie. Te gasesc in piata? Trebuie sa ma intorc la ale mele inainte ca soldatii aia sa se imbete cu tot ce am de vanzare.
- Da, vezi ca sunt aproape de turn, in partea aia.
- Bine, trec pe acolo mai tarziu, i-a zis in timp ce a dat sa plece si, neatent fiind, s-a impiedicat de niste maturi. Ioannis era beat, dar nu din cauza alcolului. Se imbatase cu privirea ei. S-a intors la taraba, a multumit soldatilor ca i-au pazit marfa, le-a oferit cadou cate o damigeana mica, apoi si-a strans produsele si le-a dus la caruta. Fulger a crezut ca este momentul plecarii si s-a asezat singur inainte atelajului.
- Nu inca dragule, nu inca, i-a vorbit bunicul in timp ce aranja damigenele. Incui caruta si ma intorc imediat. Fii cuminte si nu lasa pe nimeni aici, ne-am inteles?!
Fulger a nechezat aprobator si Ioannis a plecat dupa miere.
Partea a III-a
- Miere de buburuze aveti?
- Dar buburuzele nu fac miere.
- Atunci, nu inteleg de ce voi romanii o numiti "miere de albine".
- Pai...
- Exact! Cum te numesti?
- Elisabeta. Tu?
- Ioan.
- Dar nu esti roman!
- Conteaza? Acum sunt roman.
- Si ce faci aici?
- Vorbesc cu tine.
- Ce ai tu de-a face cu o vaduva?
- Vaduva?! a raspuns bunicul uimit. Nu esti cam tanara sa fii vaduva?
- Sunt deja batrana. Am 24 de ani.
- Vaaai! Si sicriu ti-ai luat?
- Poftim?! Esti cam impertinent. Cred ca trebuie sa pleci.
- A fost o gluma, nu te supara.
- Sa stii ca tip daca nu pleci!
- Dar ce-am facut? Scuza-ma, dar am crezut ca glumesti.
- Cum sa glumesc despre asa ceva?! Sotul meu a murit pe front in urma cu doi ani... i-a spus Elisabeta, cu voce grava si cu ochii lacrimand.
- Imi cer iertare...
- Sa iti fie rusine!
- Imi este. Sa stii ca imi este. Sotul tau este un patriot si trebuie respectat. Si tu esti demna de respect.
- Bine. Hai lasa-ma, ca trebuie sa plecam. Elisabeta incepu-se sa isi stranga taraba. Mimi, hai sa mergem! striga ea catre o persoana din spatele ei. De dupa saci, se ridica o fetita cu par balai, stirba de dintii de sus, din fata. Era imbracata intr-o rochita rosie cu buline galbene si era timida-foc.
- E a ta gaza asta minunata?
- Da.
- Sa iti traiasca! Cati ani are?
- Mimi, ia zi-i domnului cati ani ai? Micuta, timida fiind, se ascunse dupa picioarele mamei sale.
- Ce rochita frumoasa ai! Esti un ingeras de fata.
- Are 5 ani. Daca se termina odata razboiul asta, poate la anul merge la scoala.
- Draga de ea!
- Ioan, noi plecam.
- Veniti si maine?
- Maine plecam acasa, ca umeaza Saptamana Mare.
- Si unde e acasa?
- Alexandria.
- Si cum dau de voi?
- Pai de ce?
- Pai sa va aduc un miel.
- Nu multumesc. Nu ne trebuie.