În copilărie îmi plăceau foarte mult poveștile din „1001 de nopți” Mi-a plăcut foarte mult ideea pe care a avut-o Șeherezada pentru a-și păstra viața: neterminarea poveștilor spuse la culcare soțului său, regele. Dar cum s-a ajuns acolo? Wikipedia ne spune:
"Povestirea principală este despre Regele persan și noua sa mireasă. Regele, Shahryar, după ce a descoperit infidelitatea primei sale soții a executat-o și a declarat toate femeile ca fiind infidele. A urmat o succesiune de căsătorii cu virgine, doar pentru a le executa în dimineața următoare nunții. În cele din urmă, vizirul său nu a mai găsit nici o virgină. Șeherezada, fiica vizirului, s-a oferit pe sine ca să fie următoarea mireasă, iar tatăl său a acceptat cu greu de nevoie. În noaptea nunții, Șeherezada îi spune regelui o poveste, doar că nu o termină. Regele în așa fel este obligat de curiozitate să o lase în viață ca să poată afla finalul poveștii. În noaptea următoare, imediat ce termină de spus povestea, începe alta, repetând astfel obiceiul 1001 de nopți. În final, ea dă naștere a trei fii, iar după cele 1001 de nopți, sultanul îi anulează pedeapsa cu moartea și trăiesc fericiți (acesta fiind finalul cu care se încheie prima povestire, cea a propriei Șeherazada)."
Interesant este spiritul de sacrificiul al Șeherezadei, dar și curajul nebunesc prin care se consideră suficient de înțeleaptă și de capabilă să-l facă pe rege s-o țină în viață. Alt lucru interesant este lipsa generală de încredere pe care o are regele făță de genul feminin, doar pentru că prima lui femeie l-a înșelat. Deci și regele e înșelabil... (vezi și ”Game of Thrones”).
Ar mai fi trebuit o noapte, a 1002-a, în care să fie redactate învățăturile indirecte, sfaturile și povețele pentru cititor. O primă învățătură este că încrederea nu se câștigă peste noapte. Apoi, pentru a cunoaște pe cineva, trebuie să ai curajul să faci primul pas, să ai răbdare și să-i păstrezi interesul pentru tine; altfel, tot ce ați construit împreună, va fi fost în zadar, mai ales dacă tu alegi să inchizi orice formă de comunicare, pentru că îță este mai ușor să fugi departe. Dragilor, fuga nu-i un răspuns, decât în cazul în care ești atacat de ceva animale sălbacite și poți fugi să-ți salvezi viața. Apoi, se mai învață că generalizarea nu este bună (toți bărbații sunt porci și toate femeile sunt ușuratice).
Până acum ai citit și ai auzit aventuri frumoase, însă lasă o foaie liberă și apuca-te iarăși de scris, pentru că încă mai este timp să-ți redactezi o adevărată poveste de basm!
Un comentariu:
O poveste frumoasă nu se scrie doar într-o noapte.
Alida
Trimiteți un comentariu
Comenteaza linistit