marți, aprilie 27, 2010

Arhitectul peisagist 
nu este grădinar

Un articol in ROMANIA LIBERA despre mine, despre noi, PEISAGISTII.


sursa imagine: http://www.romanialibera.ro/usr/thumbs/thumb_512_x_340/2010/04/25//122246-08job.jpg
sursa text: http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/piata-muncii/arhitectul-peisagist-nu-este-gradinar-184431.html
de ANDREI MUNTEANU

Oferirea unei identităţi spaţiului înconjurător prin folosirea de cunoştinţe din urbanism, biologie sau ecologie este una dintre sar cini 
le de lucru ale unui arhitect peisagist. Implementarea proiectului este realizată de o echipă, sub supravegherea peisagistului.

Peisagistul, confundat cu grădinarul, întreprinde activităţi şi din domenii adiacente precum arhitectura, sociologia, biologia, arta sau planificarea teritorială. „Un peisagist este o verigă necesară şi firească în lanţul de comunicare dintre arhitecţi şi ecologişti, dintre profesionişti res ponsabili de mediul construit şi cel natural în care trăim", explică Nicoleta Dara, vicepreşedinte al Asociaţiei Peisagiştilor din România. Pe lângă asta, Ulpia Elena Botezatu, preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor Bucureşti, susţine că peisagistul nu taie gardurile verzi şi nici nu plantează în rondul din centru, ci oferă identitate spaţiului.
Pentru a putea profesa în acest sector nu se cer studii superioare obligatorii, dar unele facultăţi au specializări în direcţia aceasta. „În Bucureşti se pot urma cursurile din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinară sau din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu", spune Botezatu.
Alexandru Gheorghe, inginer peisagist şi absolvent al Facultăţii de Horticultură, specializarea peisagistică, susţine că domeniul în care activea ză este unul tânăr, dat fiind că cea mai veche facultate de profil are doar 11 ani (cea pe care a absolvit-o - n.r.). „Facultăţile de peisagistică au apărut prematur, deoarece societatea românească nu este pregătită pentru activităţile unui peisagist", precizează Alexandru Gheorghe.
Iarna, perioadă de pauză
Rezultatele financiare lunare pe care le poate avea un inginer peisagist sunt în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară. „Nivelul veniturilor lunare poate varia între 1.300 şi 1.800 de lei, în cadrul unei firme de proiectare peisageră, iar ca liber profesionist este dificilă obţinerea unui salariu constant", apreciază Nicoleta Dara. Pe lângă aceasta, factori precum anotimpul pot influenţa salariul lunar. „Cu cât este mai lungă iarna, cu atât este mai lungă perioada de pauză, dar, în rest, câştig cât să supravieţuiesc", adaugă Alexandru Gheorghe, care lucrează ca liber profesionist. Îndatoririle unui peisagist sunt diverse şi complexe în funcţie de proiectul pe care trebuie să-l dezvolte. „Un inginer peisagist proiectează estetica funcţională a mediului înconjurător, planifică strategii de conservare, durabilitate şi dezvoltare a obiectivelor peisa gere, analizează factorii de climă, sol, floră, faună, cât şi estimarea costurilor planificărilor", afirmă Dara.

joi, aprilie 15, 2010

Horia şi Ioana

Credeam că viata la câmp e uşoară.
Am plecat cu câţiva prieteni în satul Horia, judeţul Ialomiţa, pentru a planta câţiva pomi fructiferi şi a pune ceva cartofi, fasole etc.. Când m-am trezit cu sapa în mâini... am tăcut de uimire. Ceea ce din priviri părea uşor.... "ridici sapa, o bagi în pământ, tragi pământul"... s-a dovedit a fi puţin diferit. O doamnă din sat venită să ne ajute, m-a întrebat direct:
Esti bucureştean ?
- Da tanti. Se vede?
- Da maică. Hai să-ţi arăt cum se face.
Dupa un scurt training, am devenit atât de priceput incât ceapa, fasolea şi bostanul, practic, au intrat singure in pământ.
Am servit un prânz copios la Nea Vasile şi Tanti Victoriţa; după care am admirat colecţia zoologică a gazdelor noastre. O capră a incercat să mă sărute...
Munca a continuat cu lucrul la care mă pricepeam cel mai bine: copacii! M-am simtit in elementul meu plantând pomi, toaletând arbori şi dărâmând garduri pentru a face loc noilor aliniamente.
Apoi a început ploaia. Ne-am strâns catrafursele, ne-am salutat gazdele şi ne-am îndreptat către masini. Johnny fusese ademenit de nea Vasile cu o "găină la pachet". A refuzat politicos şi am plecat exact în momentul în care dânsul facea semne disperate sa oprim. Din curte a apărut tanti Victoriţa... cu o găină vie.
- Asta cu moţ. Dacă o ţii mai mult, iţi face şi ouă.
Biata găină, în al doilea ceas al existenţei sale sub tutela noastră, deja fierbea în suc propriu. Criminalul a fost subsemnatul, care nu a rezistat tentaţiei de a servi sâmbătă după-amiază friptură de găină. Mulţumiri fie aduse tovarăşei Aurora, care s-a oferit să ne ajute în îndeplinirea obiectivului!
În drum spre casă, ne-am oprit la Carrefour, unde la toaletă, un nene mă fixase din priviri şi nu-mi mai dădea drumul...
Seara s-a incheiat în familie, unde am sărbătorit a 25-a aniversare a scumpei şi dragei mele surioare.
La mulţi ani Mihaela-Ioana! Să ne trăieşti vesnic!
Tata Domnul să-ţi binecuvinteze tinereţea!

This Traveler IQ challenge compares your geographical knowledge against the Web's Original Travelogue's other 4,648,395 travelers who have taken this challenge as of Wednesday, October 14, 2009 at 09:23AM GMT. (TravelPod is part of the TripAdvisor Media Network)