sâmbătă, august 06, 2016

Stai sau pleci?

In ganduri nu suntem niciodata singuri.


Sa spunem ca vrei sa pleci din tara pentru ca ceea ce ai in Romania nu te mai multumeste. Sa spunem ca vorbesti engleza si spaniola la nivel de incepator. O cunostinta veche si de incredere te invita sa incerci marea cu degetul in Spania. Accepti, iti faci bagajul si pleci la Madrid cu autocarul. Drumul e lung si nu incetezi sa te intrebi de ce ai plecat... Odata ajuns in Spania, ti se ofera de munca intr-un loc mult sub pregatirea ta academica din Romania: curatenie pe site-urile de constructii. Saptamanile trec, banii cu care ai venit din tara se termina si pana la primul salariu de saptamana viitoare mai ai 15 euro. Iti planifici o masa pe zi si iti rationalizezi cumparaturile. Munca e grea, stomacul cere de mancare si omuletul din minte nu inceteaza sa iti spuna ca era mai bine in tara ta, la casa ta, in patul tau, mancand painea ta. Mai ai doua zile pana la salariu si te simti epuizat. Te intrebi oare daca merita efortul... Te intrebi daca ai facut bine ca ai plecat...
Primul salariu este sub asteptari si esti nemultumit. Credeai ca o sa primesti mai multi bani. Ce ai, iti este suficient cat sa iti platesti chiria, transportul, mancarea si sa dai o parte din datorie. Iti propui sa mai rezisti o luna si sa pui atunci ceva bani de-o parte. Al doilea salariu se duce si el repede, oboseala se acumuleaza si tu simti ca nu mai rezisti. Iti vine sa iti iei campii. Lucrezi si luna a treia, urmeaza a patra si de abia in opta luna reusesti sa stingi datoria cu care ai venit din tara. Economii nu ai facut, esti foarte obosit si vrei acasa. E iarna, ploua tare si vantul e rece. Sufletul iti ingheata la gandul ca maine trebuie sa te duci la munca.
Esti pus in fata unei alegeri: sa ramai sau sa pleci? Sa faci bani si sa ii strangi ca sa pleci inapoi acasa dupa un an sau doi; ori strangi din dinti si incerci sa te stabilesti aici si banii sa ii folosesti pentru a trai o viata mai buna decat ce ai avut acasa?
Cam la fel e si in relatiile sentimentale. Toate incep la fel, dar dorinta si "incapatanarea" din partea ambelor parti de a duce o relatie pe termen lung sunt necesare pentru a construi o minune.  Ce te motiveaza? Curiozitatea si speranta, impreuna cu nevoia de a face tot ce tine de tine pentru ca relatia aia sa mearga; sa stii ca te-ai implicat cat ai putut de mult si ca ai pus tot sufletul tau in dezvoltarea ei. Macar ai incercat. Nu te-ai depersonalizat, nu te-ai pierdut cu firea, nu ai devenit obsedat sau gelos, nu ai disperat in incercarile tale, ci ti-ai facut partea iubind si daruindu-ti timpul, energia si interesul fata de acel partener care a fost la fel de dispus ca si tine sa incerce  alaturi de tine sa construiti din nimic, o viata.
Diferenta dintr-o relatie pe termen scurt si pe termen lung sta in gradul de implicare si in obiective: investesc ca sa raman sau trag cat pot si apoi plec? Nimic din ce e omenesc nu dureaza vesnic. Nici macar dragostea, daramite promisiunile.
Bineinteles. depinde de vremuri si de imprejurari. Depinde cat de prielnic iti este mediul in care te afli, dar pe masura ce timpul trece, stii exact daca vrei sa te muti de tot si esti dispus sa treci prin incercari. Alegi sa ramai, alegi sa treci prin greutati, alegi sa mergi inainte cu noua ta viata si cu tot ceea ce presupune ea.
Relatiile pe termen lung cer implicare, vointa si incredere oarba pentru ca nu stii mare lucru despre persoana cu care iesi in oras, dar trebuie sa ai disponibilitatea si rabdarea sa "te inveti cu omul". Incerci sa duci o relatie pe termen lung chiar din prima zi, pentru ca ai hotarat in mintea ta sa faci acest lucru. Ai hotarat sa te dedici acelei persoane si sa intrerupi legatura cu orice alti potentiali parteneri. Ai hotarat sa fii activ in viata omului de langa tine, ai hotarat sa cunosti cat mai multe despre ea/el, ai hotarat sa nu pleci la prima cearta sau neintelegere. Si partenerul tau trebuie sa fie pe aceeasi pagina cu tine. De asta il si numesti PARTENER.
Conteaza foarte mult de ce faci unele lucruri. Conteaza pentru binele tau prezent si viitor. Daca ai o explicatie pentru toate lucrurile, pune-ti semne de intrebare, pentru ca s-ar putea ca ceva sa nu isi aiba locul in viata ta. Sa nu crezi cand cineva se jura sau promite ca o sa te iubeasca vesnic. Minciuna are picioare scurte si "binele" nu ramane nepedepsit.
Analizeaza si ia o hotarare inteleapta si rapida, pentru ca nimanui nu ii place incertitudinea. Iti poti da relativ repede seama daca iti trebuie o persoana sau nu, daca esti interesat sa o cunosti mai bine sau nu. Daca te-ai hotarat sa stai pe termen lung, spune cui te intreaba despre planurile tale, spune ca incerci sa stai cat se poate de mult si ca vreti sa construti o viata cat se poate de buna. Prin munca, dedicare, intelepciune pentru a profita de vremuri si de imprejurari si har de Sus, vei reusi sa aduci stabilitate in viata ta si in vietile celor care depind de tine. Economiile se strang mai repede in doi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza linistit


This Traveler IQ challenge compares your geographical knowledge against the Web's Original Travelogue's other 4,648,395 travelers who have taken this challenge as of Wednesday, October 14, 2009 at 09:23AM GMT. (TravelPod is part of the TripAdvisor Media Network)