luni, septembrie 23, 2013

Teoria despărțirii


Cât timp e proaspată în minte starea de "ruptura"... îți vine să-ți iei câmpii.

Apasă PLAY și citește mai departe
În drum spre casă, am întâlnit un tânăr de vreo 20 de ani care vroia să se arunce în fața mașinii pentru că a fost părăsit iubita lui, după o relație de 6 ani. Era cu o amică, mai mică de înălțime decât el, ce se chinuia să-l ducă la el acasă... M-am oferit să-l ajut dar a refuzat. Mi-am dat seama că îl cunosc (am sa-l numesc G mai departe); îi știam părinții.

Tu ai trecut demult prin asta și poate ai o stare de indiferență când afli de astfel de atitudini, încât ai striga: Vrei să te rănești? Aruncă-te odată! Ești prea las. Daca te crezi in stare, fă-o și n-o să te oprească nimeni.
Noi am mai discutat despre despărțire, dar vă invit să ne aplecăm atenția asupra motivului pentru care vrem sa ne autodistrugem și cum să reacționăm atunci când sângele “fierbe” și sufletul este zdrobit.
 
Teoria despartirii are ca bază principiul cauză-efect. Eșecul în sine este doar un eveniment. Modul în care ne raportam la el ne dictează reacția și timpul de “vindecare.” Mai devreme sau mai târziu, toți trecem printr-o despărțire dureroasă. Starea lui G mi-a amintit de mine și de alți cunoscuți ce au trecut prin astfel de momente. Motivele pentru care părăsim sau suntem părăsiți pot fi dintre cele mai stupide, precum lipsa gustului mâncării gătite de către partener sau serioase, precum adulter/înșelat, performanțe sexuale, agresivitate sau pasivitate.
 
Am găsit pe un blog câteva motive de despărțire invocate de către cititorii lui:
*Ne-am despărțit pentru ca tu îmi răspundeai la mai puțin de 10% din mesaje;
*Ai crezut este o idee bună sa-ți tunzi jumătate din par;
*În fiecare zi când veneai acasă de la munca, în loc să mă săruți și să ne îmbrățisăm, te grăbeai să pornești computerul pentru ca te juca online…
*Ne-am despărțit pentru ca a fost o greșeală. Noi doi am fost o mare greșeală.
 
Surprizele neplăcute: Te gândești că niciodată n-o să se întâmple ceva rău între voi doi, dar la momentul "potrivit" rămâi cu ochii în soare, neînțelegând de ce ți se întamplă asta. Ai vrea doar să nu te mai doară... "Asează-ți capul unde vrei, Dar pe umărul meu era locul ei" (Praf in ochi). Te visezi înapoi în brațele iubitei, dar nu mai este posibil... Nu mai depinde de tine. Ați simtit și voi cât de mizerabilă e starea de neputință atunci cand situația ta depinde de altă persoană. Dar de ce să-i dai atât de multă putere? Pentru ce să îți chinui singur sufletul asteptând înapoi o iubire care te-a ucis?

Inspiră adânc. Expirăăă... Inspiră adânc. Expiraăăă... Ce s-a întâmplat este deja istorie. Cum să depășești momentul? Cum să reacționezi atunci când sângele fierbe în tine?

Ne-ar fi bine daca am putea deveni cerebrali imediat ce neprevazutul s-a intamplat, insa realitatea e diferita. Din pacate pentru noi, creierul are nevoie de o perioada de adaptare, timp in care reactia este pur instinctuala, deoarece evenimentele se petrec cu o viteza mai mare decat cea de procesare a creierului. Antrenamentul poate scurta aceasta interval, micsorandu-l la cateva milisecunde. Pe baza precedentelor relatii esuate, asteptarile si sentimentele ne sunt dozate in masura corespunzatoare astfel incat durerea sa nu fie resimtita ca o catastrofa. Dupa cateva despartiri si esecuri, aproape ca devenim imuni sentimentelor puternice.

In primul rand, vorbeste cu prietenii apropiati si familia, pentru ca ei sunt singurii interesati de fericirea ta. Plangi, da-te cu capul de pereti, sparge farfurii, arunca-i hainele pe geam, da-i foc la documente, imbata-te, fa ce simti ca trebuie sa faci, dar nu oriunde si nu fi singur, ci acasa sub atenta supraveghere a unei persoane langa care te simti in siguranta. Apoi petrece cat mai putin timp singur. Fii activ social, iesi cu prietenii in oras, plimba-te cu familia si ocupa-ti timpul cu activitati practice. Te poti chiar inscrie ca voluntar pentru 2-3 saptamani la o fundatie umanitara. Ajutandu-i pe altii te vei vindeca pe tine. Evita muzica ei preferata sau orice iti poate aminti de ea. Pastreaza totusi legatura cu prietenii ei, pentru ca oricand in viitor iti vor fi de ajutor. Nu-ti posta durerea pe feisbuc sau twitter prin statusuri plangacioase si nu-ti publica gandurile de jale pe blog. Pastreaza-ti bunul simt si decenta, amintindu-ti mereu ca prin rabdare si stapanire de sine poti trece peste orice obstacol. Usor-usor, cu pasi mici, vei invata din nou sa mergi.

Teoria despartirii spune ca despartirea este doar un eveniment neplacut, un esec fata de care trebuie sa ne raportam cu intelepciune si avand curajul de a razbate. Orice suflet ranit poate sa fie vindecat, orice durere poate fi alinata, iar pentru asta e nevoie de timp si vointa. Procesul de vindecare dureaza mai putin in cazul persoanelor optimiste si cu incredere in sine, care au sprijinul celor iubiti. Pentru ca suntem diferiti, acest proces variaza de la caz la caz. Poate de data asta nu tu ai fost cel parasit, dar ai un prieten care trece printr-un divort sau o despartire "cu nabadai." Exprima-ti suportul si cauta sa-i faci viata mai frumoasa, macar in perioda aceasta intunecata pentru el.

Intotdeauna exista ceva mai bun. Ce iti pare imposibil nu este cu adevarat nerealizabil, ci doar nu a mai fost facut pana acum.

Intrebare: Cat de puternica mai poate deveni relatia intre doi fosti parteneri, care vor impacarea si restabilirea legaturii, cand unul dintre ei a inselat increderea celuilalt?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza linistit


This Traveler IQ challenge compares your geographical knowledge against the Web's Original Travelogue's other 4,648,395 travelers who have taken this challenge as of Wednesday, October 14, 2009 at 09:23AM GMT. (TravelPod is part of the TripAdvisor Media Network)