luni, octombrie 19, 2009

Cum să recunoşti un figurant



Zilele trecute am intrat în altă facultate din campus, la I.F. În timp ce aşteptam un profesor…Surpriză! Ce văd pe holurile respectivei facultăţi?! Răspuns: “nişte mulţi zombie figurnaţi”.
Astfel de “studenTZi” întâlnisem doar prin ASE. Şi eu care credeam că sunt în siguranţă la mine în campus…


Sigur, acum te întrebi: ” Da’ bine bey, cum i-ai recunoscut tu…asha…dintr-o privire?”.
Răspunsul: nu e greu, trebuie doar să te uiţi.
Fă un exerciţiu de memorie şi aminteşte-ţi: pe care colegi i-ai observat din prima la facultate?
Dacă erau:
-         cu căciula pe cap la 28°C,
-         plini “dă talent” în vorbire;
-         sclipitor de galben (metalu-i vinovat),
-         abonaţi la glume non-stop,
-         cu hăinutza de firmă mulată pe corp, să se vadă pachetzelele,
-         plin de cercei şi alte obiecte decorative,
-         un fel de "chiori in ţara orbilor",
-         cu dorinţa de a epata,
-         distribuitori ai “dulcelui miros al eliberării (în aer)”,
atunci sigur erau figuranti.


Mâine* vei afla cum să te fereşti de ei.
* joi

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ceao! Astept cu nerabdare propunerea ta de a ne scapa de acestia; sau in cazul in care nu ma pot implica mai mult si mai bine, macar sa pot reusi sa-i ignor. Zara

Irina Cristescu spunea...

Toate lucrurile pe lumea asta au un corespondent, o intruchipare. Figurantul este şi el un tip de actor social. Calitatea gesturilor sale va determina şi "reuşita" scenariului jucat. Şi nu se rezumă totul numai la atât!

Aşa cum în teatru figuranţii se impun numai prin prezenţa fizică, la fel, figuranţii sociali pot fi şi ei identificaţi mai întâi prin atribute ce ţin de domeniul vizualului: îmbrăcăminte, postură, gesturi, atitudine.

Din păcate, de cele mai multe ori, cei care par figuranţi, chiar dacă doar de la distanţă, înlătură orice dubiu în momentul în care te apropii de ei. Şi aici intervine analiza la nivelul discursului. Ai evidenţiat şi tu anumite indicii edificatoare: dorinţa de a epata, superficialitate, la care am putea adăuga şi supraevaluarea de sine.

Oricum, ar fi interesantă o cercetare pentru a stabili subtipologii ale acestei clase. Sunt sigură că, în funcţie de accentele "figura(n)tive", am putea darui Atlasului Urban de Mitocănie un nou exponat!

Trimiteți un comentariu

Comenteaza linistit


This Traveler IQ challenge compares your geographical knowledge against the Web's Original Travelogue's other 4,648,395 travelers who have taken this challenge as of Wednesday, October 14, 2009 at 09:23AM GMT. (TravelPod is part of the TripAdvisor Media Network)